Η Ιστορία μας

Η Ε.Α.Θ γεννήθηκε το 1992. Ηταν τότε που είχε πλέον ωριμάσει η ιδέα ότι η Θεσσαλονίκη χρειαζόταν έναν σύλλογο ανεξάρτητο και αυτοδύναμο. Απο το 1970 υπήρχαν διάφοροι πυρήνες αερομοντελιστικής δραστηριότητας με κυριότερους παράγοντες τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θες/νίκης (κοινώς Χ.Α.Ν.Θ) τούς αεροπροσκόπους και την αερολέσχη Θεσσαλονίκης που επιθυμούσε να έχει και τμήμα αερομοντελισμού. Στά μέσα της δεκαετίας του 70 το τμήμα αερομοντελισμού της Χ.Α.Ν.Θ με υπεύθυνο τον Παπαπέτρου Πέτρο είναι η πιο ανεπτυγμένη δραστηριότητα σε οργανωμένους συλλόγους . Μερικά ονόματα απο μέλη της Χ.Α.Ν.Θ τότε οι Γκίνης Αναστάσιος , Γιαχούδης Σωτήριος, Γκιούλογλου Δημήτριος, Τσούμας Εμμανουήλ, Γραμματικάκης Νίκος,,Ασσιόγλου Γιάννης. Τα μοντέλα που κατασκευαζόταν ήταν στη πλειοψηφία τους free flight και control-line.

Την ίδια περίοδο σχεδόν όλα τα μέλη της Χ.Α.Ν.Θ αρχίζουν να συγκεντρώνονται και στην αερολέσχη που έχει μπεί δυναμικά στο χώρο και διαθέτει και τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου σαν μοντελοδρόμιο. Αρχηγός είναι ο Χρήστος Χανδρινός και υπεύθυνος τμήματος ο Αγαμέμνων Μύρτζιος. Γίνονται και σεμινάρια στα γραφεία της αερολέσχης στο κέντρο της πόλης. Εκει διατίθεται και ένας μικρός χώρος όπου τα μέλη κατασκευάζουν τα μοντέλα τους. Οι αερομοντελιστές αρχίζουν να παίρνουν μέρος και σε επιδείξεις όπου συμμετέχει και η αερολέσχη.

Κοντά στη πόλη του Λαγκαδά και στη κοινότητα του Λαγυνά μαζεύονται οι περισσότεροι αερομοντελιστές οργανωμένοι και μη, σε ένα όμορφο χώρο όπου δίδεται η ευκαιρία να συναντηθούν και παλαιότεροι αερομοντελιστές με τους πιο νέους και να ανταλλάξουν απόψεις.Ανάμεσα σ’αυτούς οι Μέσκος Γεώργιος ,Οικονομόπουλος Βασίλειος,Ρώμπης Αστέριος κ.α. Στο μεταξύ έχουν ανοίξει και εξειδικευμένα καταστήματα αερομοντελισμού στη Θεσσαλονίκη που διευκολύνουν την επαφή μεταξύ των αερομοντελιστών και τη προμήθεια των αναγκαίων υλικών.Η κατάσταση συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 με αρκετές απόπειρες να γίνει κάτι πιο οργανωμένο και σταθερό στο τμήμα αερομοντελισμού της αερολέσχης Θες/νίκης. Η πιό αξιοσημείωτη προσπάθεια είναι η περίοδος απο το 1983 και μετά επειδή η αερολέσχη έχει διαθέσει ένα μεγάλο χώρο στην οδό Ολύμπου αποκλειστικά στό τμήμα αερομοντελιστών.Σαν χώροι πτήσεως χρησιμοποιούνται ενα λειβάδι που ανήκε στη κοινότητα Ταγαράδων, αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Θέρμης (Σέδες).

Τελικά το 1992 ιδρύεται η Ε.Α.Θ με τα εξής ιδρυτικά μέλη,

Ρείζης Σ, Χατζηστεργιου Χ, Καραμανής Γ, Πατυχάκης Ε, Γραμματικάκης Ν , Γιαννόπουλος Γ, Ρώμπης Α, Βουλγαράκης Α, Σπυριάδης Κ, Ιωαννίδης Σταύρος, Παραστατίδης Χ, Παραστατίδης Ι, Πλούσιος Κ, Βουρνάζος Α, Τράντος Θ, Γιαχούδης Σ, Κωνσταντούλας Ν, Τσούντας Χ, Ζαχαρέγκας Δ, Καζακλής Α.

Στο μεταξύ έχει ήδη βρεθεί χώρος κοντά στη κοινότητα Νέας Ραιδεστού και εχει ενοικιαστεί απο τον Ρείζη Σ και τον Χαστηστεργίου Χ που τελικά τον παραχωρούν στη νεοιδρυθείσα λέσχη. Τα μέλη της Ε.Α.Θ αυξάνονται σταθερά και το 1994 με πρόεδρο τον Μέσκο Γ κατασκευάζεται τσιμεντένιος διάδρομος χώρος προετοιμασίας και τελειώνουν τα υπόστεγα. Το μοντελοδρόμιο αυτό φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις και αγώνες και εξυπηρετεί άριστα τα μέλη του σωματείου καθώς είναι κοντά στη πόλη με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Το 2008 λόγω κατασκευής κατοικιών πολύ κοντά στη περίμετρο του μοντελοδρομίου εγκαταλείπεται και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους ενοικιάζεται αγροτεμάχιο λίγο μακρύτερα όπου μέχρι το τέλος του μήνα κατασκευάζονται και πάλι διάδρομος και υπόστεγα.

Η Ε.Α.Θ είναι μέλος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας και έχει πληθώρα αεραθλητών και διακρίσεων σε αγώνες και εκδηλώσεις.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+